BK Tropics en Koert Gardening gaan samen verder als Koert Gardens.

Welkom bij BkTropics

“Dé bamboespecialist / The specialist in bamboo”

wortelbegrenzer
wortelbegrenzer

Wortelbegrenzer

Het gebruik van rhizoombegrenzer oftewel wortelbegrenzer voor woekerende bamboes.

Een doordachte planning is noodzakelijk wanneer woekerende bamboes worden gebruikt. Het gebruik van een rhizoombegrenzer is sterk aan te bevelen bij het aanplanten van woekerende soorten zoals Phyllostachys, Sasa, Pseudosasa, Pleiblastus, Indocalamus en Semiarundinaria. Wij adviseren te werken met een HDPE folie (High Density Polyethyleen) van minimaal 1mm dik en 70cm hoog. Deze wortelbegrenzer is voor de uitlopers van de woekerende soorten ondoordringbaar en bovendien zon- en weersbestendig. Voor niet-woekerende soorten is eventueel wortelbegrenzer van 50cm hoog verkrijgbaar wanneer het ongewenst is dat de pol zijn natuurlijke omvang aanneemt in de border.

Instructies: graaf een geul van ca. 65cm diep rondom de plaats waar de bamboe mag groeien. Voor een middelhoge bamboe (4-6m) moet er minimaal 2-3m² aan humusrijke grond gereserveerd worden. Voor de hogere soorten (8-10m) is 6-10m² nodig om de soort goed te laten groeien. Zet de wortelbegrenzer schuin onder een lichte hoek naar buiten zodat de wortelstokken worden afgeleid. Verbind de twee zijden aan elkaar door de folie ineen te vouwen en schroef de wortelbegrenzer aan elkaar met twee hardhouten latten en schroeven of met bouten en moeren. Eventueel kan u hiervoor ook een inox rhizoombegrenzer sluiting gebruiken. Laat de wortelbegrenzer ongeveer 5cm boven de grond uitsteken, zo voorkomt u dat er wortels overheen groeien. Controleer 1x per jaar of de wortelbegrenzer nog in tact is of dat er wortels overheen proberen te groeien.

Door regelmatig de dunnere en oudere halmen weg te snoeien moet het bovengrondse deel van de plant in evenwicht gehouden worden met de wortels. Een bamboe met 10 tot 15 gezonde halmen op een vierkante meter geeft een mooier beeld dan een dichte bos van oude en kromme scheuten.